Odżywianie - Gabinet Terapii Naturalnych Zosia Golis

TERAPIE NATURALNE ZOSIA GOLIS
Kontakt   504 382 518

Przejdź do treści

Menu główne:




 Immune 📣

W literaturze naukowej znanych jest wiele stwierdzeń w celu zachowania zdrowia. Wszystkie jednak łączą się zgodnie w jedno zdanie :
👉 silny układ #odpornosciowy jest najlepszym lekarzem 🩺
Za aktywność #immunologiczną odpowiadają 3 części naszego organizmu:
🦠 #mikroflora jelitowa
Składniki naszego nowego produktu zostały , tak skomponowane aby wspierać wszystkie, wyżej wymienione obszary.⬇️
🪷 #Echinacea ( jeżówka ) :
➡️ łagodzi stan zapalny w organizmie, ➡️obniża poziom cukru we krwi
➡️wzmocnia obronę układu odpornościowego. ➡️ może pomóc w walce z infekcjami i wirusami,
Echinacea jest pełna związków roślinnych działających #antyoksydacyjnie, takich jak #flawonoidy i pochodne kwasu kawowego.
🌺 #Hibiskus - stosowany w medycynie ludowej krajów arabskich oraz Indii.
Hibiskus ma działanie :
➡️przeciwbakteryjnie,
➡️żółciopędnie i moczopędnie, ➡️działa przeciwmiażdżycowo.
Dzięki pokaźnej dawce #witaminyC, wzmacnia odporność. Silnie wspiera on aktywność immunologiczną.
Ponad to :
➡️obniża poziom cholesterolu. Polecany do leczenia nadciśnienia tętniczego oraz
➡️w profilaktyce nowotworów i
➡️otyłości.
Roślina ma również właściwości immunomodulujące, wspiera reakcje obronne organizmu.
Dobrze działa w przypadku zakażeń #przewodupokarmowego i chorób #skóry.
🧐Jego wpływ udowodnił test wobec drobnoustrojów Esterichia coli, Pseudomonas aeruginosa oraz Staphylococcus aureus.
🟥 #astaksantyna - jest #karotenoidem i #przeciwutleniaczem, który przenika przez barierę krew-mózg i krew-siatkówka.
➡️. Astaksantyna wykazuje właściwości kardioprotekcyjne - skutecznie zapobiega zaburzeniom czynności układu sercowo - naczyniowego ❤️
➡️Najnowsze badania wskazują też na działanie przeciwzakrzepowe karotenoidu i możliwą poprawę elastyczności ścian naczyń krwionośnych.🩸
➡️stosowana jest z powodzeniem w chorobach neurodegradacyjnych (np. choroba Alzheimera, choroba Parkinsona), ponieważ poprawia ukrwienie mózgu, wspiera funkcje poznawcze i chroni neurony przed procesami degradacyjnymi.🧠
➡️astaksantyna ma właściwości hydrofilowe (rozpuszczalna w wodzie), jak i lipofilowe ( rozpuszcalna w tłuszczach.) Dzięki temu chroni z każdej strony ,podwójną błonę komórkową. Dla przypomnienia #witaminaE działa tylko na wewnętrzną warstwę błony komórkowej , a witamina C na jej zewnętrzną część.🧬
🧐 przeprowadzono 60 badań klinicznych , w ktorych wykazano jej pozytywny wpływ na mózg , #skórę , #oczy 👁, serce ❤️, oraz wzrost naturalnej odporności🛡 tzw. odporności nabytej
➡️Wykazuje przeciwwirusowe działanie
➡️Łagodzi skutki chemio i radioterapii
#melatonina z ARONII :
wspiera funkcjonowanie naszego:
➡️ układu nerwowego,
➡️ pamięć i jakość naszego snu.
➡️ mikroflorę jelitową i ruchy
➡️wspiera komórkowe składniki układu odpornościowego.
🍇 #winogrono - zawiera znany nam już #resweratrol 🍷
➡️hamuje agregacje czerwonych krwinek, a tym samym powstawania zakrzepów
➡️hamując narastanie płytek cholesterolowych, działa także przeciwmiażdżycowo
➡️Pozytywny wpływ udowodniono również w przypadku insulinowrażliwości oraz pobudzenia lipolizy, która odpowiada za zmniejszenie tkanki tłuszczowej
🔴#granat - wysoka zawartość #witaminyA, C, E i B oraz #wapnia, #krzemu, #żelaza, #potasu i #jodu.
🔴Granat ma działanie:
➡️ przeciwnowotworowe,
➡️chroni przed zapaleniem stawów,
➡️niszczy pasożyty w jelitach,
➡️obniża poziom cholesterolu,
➡️ niszczy wirusy, bakterie i grzyby.
🌹 #dzikaróża - niezwykle bogata w witaminę C i polifenole
Owoce dzikiej róży pomagają :
➡️ wzmocnieniu naczyń krwionośnych, ➡️leczeniu reumatyzmu
➡️dolegliwościach ze strony układu pokarmowego
➡️ pomocna przy schorzeniach nerek – ma działanie moczopędne i oczyszczające.
➡️ uspokaja, ułatwia zasypianie, redukuje napięcie i pomaga radzić sobie ze stresem..
🍎 #jabłka - zawierają w sobie
➡️ #kwercetyne łącząc w sobie właściwości #zelonejherbaty i czerwonego wina
➡️zawierają również #pektyny co ma znaczący wpływ na funkcjonowanie jelit i układu trawiennego
#rokitnik - to też doskonałe źródło kwasów tłuszczowych omega-3, -6, -7 i -9 oraz minerałów i karotenoidów i związków flawonoidowych.
Polecany przy:
➡️ braku apetytu,
➡️skłonność do występowania siniaków, rozpulchnione i krwawiące dziąsła,
➡️ trudności w gojeniu się ran, bóle mięśni i stawów.
➡️Zawarte w dużych ilościach w owocach rokitnika witaminy C i E oraz sterole roślinne obniżają poziom "złego" cholesterolu LDL, który doprowadza do zmian miażdżycowych
🟠#betaglukan - pozyskiwany z drożdży
Wpływa na :
➡️funkcjonowanie komórek odpornościowych, zwłaszcza limfocytów T.
➡️ ma działanie zarówno prebiotyczne, jak i przeciwutleniające.
➡️wspomaga układ odpornościowy,
🧐Beta-glukan pozyskiwany z drożdży i z grzybów wykazują działanie immunomodulujące, które jest znacznie bardziej nasilone w przypadku drożdży.
👋Spożywanie owoców🍎🍇, warzyw🥦🥑, pre- i probiotyków, beta-glukanów, witamin C, #witamnyD3 i E, #cynku, #selenu, flawonoidów i melatoniny MA OGROMNE ZNACZENIE, ponieważ dzięki nim możemy wspomóc prewencję wirusową i modulować nasz układ odpornościowy



Boost

Potrzebna naturalna, szybka dawka energii?
Nie szukaj pełnych cukru, barwników, substancji konserwujących i regulatorów kwasowości tzw. energetyków
Kawa pozornie doda energii na chwilę ale jeśli potrzebujesz energii na cały dzień, potrzebujesz być skoncentrowany i pełen energii przez długi czas , dlatego potrzebujesz :
7 energetycznych składników, tak na już i na wyciągnięcie ręki
1 GUARANA.
guarana zawiera 5 krotnie wyższą koncentrację kofeina w ziarnie kawy. Uwalnianie kofeiny z guarany następuje ,
aż do 8 h ! - dla porównania kofeina zawarta w filiżance kawy jest metabolizowana już po 2h, co sprawia, że ilość wypijanej kawy mocno się zwiększa.
Dzięki guaranie koncentracja umysłowa jest zwiększona , aż o 39 % ! Zwalcza uczucie senności i znużenia.
2. Owoc Noni , który:
Podobnie jak guarana , zwiększają sprawność umysłową i sprawność fizyczną . U osób uprawiających sport, trening poprzedzony dawką naturalnego wspomagacza, jest bardziej efektywny. Noni pokrywa w około 250% zapotrzebowanie organizmu na witaminę C
Owoce noni zatrzymują utlenianie się cholesterolu LDL (zwanego potocznie „złym cholesterolem”).
3. Ważna jest także : opuncja FIGOWA
Opuncja to przede wszystkim błonnik oraz duża zawartość wody. Dzięki temu opuncja figowa doskonale wpływa na odchudzanie
Poza tym wiąże tłuszcz w przewodzie pokarmowym, dzięki czemu nie wchłania się on do organizmu, a zostaje wydalony wraz z kałem.
Rozpuszczalne frakcje błonnika, czyli pektyny i betaglukan odgrywają ważną rolę w profilaktyce chorób serca , obniżając poziom ciśnienia i cholesterolu we krwi.
4 Anans też musi być bo :
-zawiera enzym bromelanina , oznacza to, że jeśli zjem na obiad kotleta (mięsnego lub bezmięsnego), to ananas pomoże mi go przetrawić.
-skraca czas, potrzebny do powrotu do formy po operacji lub treningu, a to ze względu na działanie przeciwzapalne i przeciwbòlowe bromelainy.
NO MORE STRESS nasz organizm nie wytwarza tryptofanu koniecznego w produkcji hormonu szczęścia czyli tzw. serotonina
Trzeba go dostarczyć z zewnàtrz. Chce być mega pozytywny !
już wiesz dlaczego chcesz ananasa ?
I na koniec naturalne żródło witamin i minerałów :
- aronia
-czereśnia
-jabłko
Owoce te, to bogate żródło witamin z grupy B oraz witamina C, PP, E i A, które stabilizują poziom cukru we krwi, co zapobiega uczuciu senności w ciągu dnia i dodają energii .
Zawiera minerały takie jak:
-potas,
-fosfor,
-wapń, -
-magnez,
-żelazo,
-miedź,
-mangan,
-molibden,
-jod,
-bor
-kobalt,
a także:
-antocyjany,
-garbniki.
- pektyny
No to już wszystko jasne ! Chodzi o konkretny produkt !
flavon BOOST, flavonpeak boost ,









Co sprawia, że chlorella sprawia, że jest tak niezwykła dla ludzkiego zdrowia?


Chlorella usuwa z organizmu metale ciężkie. Słynie z niezwykłej umiejętności utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej organizmu, silnego działania antyoksydacyjnego, przywrócenia korzystnej flory jelitowej, oczyszczania zwłaszcza wątroby, co może przyśpieszyć jej odtrucie i regenerację! Spożywanie chlorelli pomaga efektywnie wiązać metale ciężkie, toksyny, alkohol, pestycydy, chemikalia znajdujące się w przewodzie pokarmowym i jelicie do swojej ściany komórkowej, a następnie wydalać poza ustrój, ograniczając ich wchłanianie. Ta niezwykła alga zmniejsza tym samym rozwój szkodliwych bakterii jelitowych i jest nieoceniona w przypadku powtarzających się zaparć, wzdęć, gazów, zatruć pokarmowych oraz zapalenia błony śluzowej jelit. Chlorella ma ponadto znaczący wpływ na wrzodziejące zapalenie jelita grubego czyli stan zapalny, który obejmuje owrzodzenie błony śluzowej jelita grubego i odbytnicy. Chlorella wspiera prawidłową pracę układu krwionośnego, odpornościowego i nerwowego. Dzięki jej właściwościom wyostrzają się zdolności poznawcze, dlatego jest np. zalecana studentom w trakcie sesji. Posiada moc zwiększenia produkcji białych krwinek odpowiedzialnych za walkę z bakteriami i wirusami. Bardzo korzystnie wpływa na układ odpornościowy człowieka, ponieważ ma właściwości antybakteryjne, a zatem przyspiesza gojenie się ran, wspomaga trawienie i dolegliwości ze strony układu pokarmowego oraz obniża poziom złego cholesterolu we krwi.

Dotychczas przeprowadzone badania kliniczne sugerują, że codzienna suplementacja chlorellą może przyczyniać się do poprawy profilu lipidowego krwi, lepszej kontroli glikemii oraz zmniejszenia markerów stanu zapalnego i stresu oksydacyjnego. Jest szczególnie ceniona w przypadku cukrzycy, hipoglikemii i depresji maniakalnej.


Chlorella jest bogatym żródłem:

białka

wapnia

magnezu

fosforu

potasu

fenyloalaniny

waliny

izoleucyny

argininy

glicyny

tryptofanu

inozytolu

cysteiny

niacyny

tiaminy

ryboflawiny

manganu

miedzi

biotyny

treoniny

tyrozyny

seryny

lizyny

metioniny

proliny

soli mineralnych

aminokwasów

kwasu glutaminowego

kwasu asparaginowego

kwasu pantotenowego

kwasu foliowego

jodu

leucyny

alaniny

sodu

cynku

witaminy B12, B6, A, C, E

luteiny

żelaza





CHLOROFIL USPRAWNIA FUNKCJONOWANIE ORGANIZMU I STANOWI WSPARCIE :

- łagodzeniu bólu

- hamowaniu wzrostu guzów

- regulacji pH organizmu

- wyłapywaniu wolnych rodników

- wydłużeniu cyklu życia komórek i spowolnieniu starzenia się organizmu

- wyciszaniu podrażnień skóry, gojeniu się ran i regeneracji ciała

- zwiększeniu wydolności organizmu i serca

- wyrównaniu ciśnienia tętniczego krwi, pobudzeniu jej produkcji i zwiększeniu liczby czerwonych krwinek

- wiązaniu zapachów ciała - potliwości, nieświeżego oddechu

- zwiększaniu życiowej energii i odporności

- wspomaganiu walki z wirusami i bakteriami

- oczyszczaniu wątroby i jelit

- regulacji perystaltyki jelit i odbudowie uszkodzonej flory bakteryjnej w jelitach

- ochronie przed toksynami, a następnie usuwaniu ich przez jelita

- usprawnieniu trawienia, zapobieganiu wzdęciom i dolegliwościom żołądkowym

- wydalaniu szkodliwych związków chemicznych, pochodzących np. z dymu papierosowego, dzięki czemu skutecznie eliminuje część uszkodzeń DNA, które powodują substancje kancerogenne

- pobudzeniu produkcji mleka podczas laktacji

- stymulowaniu wydzielania hormonów u kobiet

- stabilizowaniu nieregularnych cykli miesiączki

UWAGA: W badaniu z udziałem 44 młodych kobiet z pierwotnym zespołem bolesnego miesiączkowania odnotowano, iż 8-tygodniowa dzienna suplementacja chlorellą w ilości 1,5 g (zaledwie 3,5 tabletki chlorelli Vita Cell) zmniejszyła nasilenie i czas trwania bólu miesiączkowego oraz pozostałe objawy ogólnoustrojowe, takie jak: zmęczenie, bóle głowy, nudności, wymioty, brak energii. A także poprawiła stężenie prostaglandyn w surowicy krwi oraz markerów stanu zapalnego i stresu oksydacyjnego!


Chlorofil jest całkowicie naturalnym, a jednak niezwykle silnym związkiem przeciwzapalnym, który także może ŁAGODZIĆ PRZEWLEKŁE BÓLE STAWÓW.

Będzie zatem uzupełnieniem terapii artretyzmu, chronicznego zapalenia trzustki lub zapalenia zatok.


Osoby cierpiące na nadwagę powinny zdecydowanie zwiększyć udział chlorofilu w diecie, ponieważ:

- OCZYSZCZA UKŁAD POKARMOWY

- POBUDZA ROZWÓJ PRAWIDŁOWEJ FLORY BAKTERYJNEJ ORAZ PRAWIDŁOWĄ PERYSTALTYKĘ JELIT

Dodatkowo zmniejsza apetyt i pozwala zachować uczucie sytości na dłużej.


Chlorofil zawarty w bio chlorelli także bardzo skutecznie ŁAGODZI I USPAKAJA UKŁAD NERWOWY, REDUKUJĄC SZKODLIWE STRESORY DZIAŁAJĄCE NA ORGANIZM CZŁOWIEKA.


Całościowy korzystny wpływ chlorofilu na ludzkie ciało sprawia, że jest on doskonałym sprzymierzeńcem w walce z:

- nadciśnieniem

- nadmiarowymi kilogramami

- przewlekłym zmęczeniem

... czyli dolegliwościami, które dotykają większość ludzi w obecnych czasach.


CHLORELLA JEST BOGATYM ŹRÓDŁEM:

białka

wapnia

magnezu

fosforu

potasu

fenyloalaniny

waliny

izoleucyny

argininy

glicyny

tryptofanu

inozytolu

cysteiny

niacyny

tiaminy

ryboflawiny

manganu

miedzi

biotyny

treoniny

tyrozyny

seryny

lizyny

metioniny

proliny

soli mineralnych

aminokwasów

kwasu glutaminowego

kwasu asparaginowego

kwasu pantotenowego

kwasu foliowego

jodu

leucyny

alaniny

sodu

cynku

witaminy B12, B6, A, C, E

luteiny

żelaza


Oprócz tego chlorella zawiera:

Kwasy linolowy i α-linolenowy, które mają duże znaczenie w procesach zapalnych oraz wspierają zdrowy wygląd skóry. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe, jakimi są kwasy tłuszczowe omega-3, dlatego jest bardzo wartościowa dla układu nerwowego. Związki fenolowe, m.in.: kwas chlorogenowy, kwas cynamonowy, kwas p-kumarowy, galusan epigalokatechiny, apigenina, kaempferol. Zeaksantyny, α-karoten i β-karoten, które działają antyoksydacyjnie na organizm!Beta-karoten wzmacnia wzrok i neutralizuje uszkodzenia skóry powstałe na skutek promieniowania ultrafioletowego.


Coraz więcej badań wskazuje dowody na to, że bioaktywne związki i ekstrakty pochodzące z chlorelli mogą poprawiać neurotransmisję cholinergiczną, status antyoksydacyjny i zapobiegać upośledzeniu pamięci, jak również uszkodzeniu neuronów w mózgu u pacjentów z chorobą Alzheimera!

Jak się okazuje, niektóre składniki chemiczne zawarte w chlorelli, takie jak:

- karotenoidy

- kwasy fenolowe

- flawonoidy

- sterole

- długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3

... wykazują obiecujące właściwości neuroprotekcyjne, przeciwutleniające, antycholinesterazowe i anty-ß-amyloidowe, istotne w wspomaganiu leczenia w wyżej wymienionej chorobie Alzheimera.


Czy chlorella jest przeznaczona dla kobiet w ciąży?

Ponieważ jest cennym i naturalnym uzupełnieniem diety przyszłej mamy.

Dzięki wysokiej zawartości kwasu foliowego, witaminy B12 oraz żelaza, może pomóc zapobiegać anemii w ciąży. Składniki zawarte w chlorelli oczyszczają organizm matki i dziecka, a także wiążą uaktywnione toksyny, aby wydalić je poza ustrój. W związku z tym, że chlorella wspomaga eliminację metali ciężkich i innych toksycznych substancji, zalecana jest detoksykacja organizmu zarówno przyszłego ojca, jak i matki, ponieważ istnieją dowody na to, że dziecko w łonie kobiety wchłania toksyny z jej krwi.

Poprzez przeprowadzone badania zostało stwierdzone, że KREW PĘPOWINOWA NOWORODKA ZAWIERA ŚLADY AŻ 200 TOKSYN ŚRODOWISKOWYCH!

Dlatego przygotowując się do roli rodzica, należy na poważnie wprowadzić zmiany stylu życia i odżywiania, na co najmniej kilka miesięcy przed poczęciem. Badania udowadniają, że suplementacja i oczyszczanie organizmu chlorellą, jest w stanie spowodować redukcję toksycznego obciążenia, które ma wpływ na środowisko organizmu, dzięki czemu plemniki, komórki jajowe, łożysko i rozwijający się płód będą mogły dojrzewać w zdrowszym i czystszym ustroju.

Dzieje się tak dlatego, że CHLORELLA ZMNIEJSZA STĘŻENIE DIOKSYN CZYLI ZANIECZYSZCZEŃ ŚRODOWISKOWYCH PRZENOSZONYCH PRZEZ ŁOŻYSKO DO ROZWIJAJĄCEGO SIĘ PŁODU i także zmniejsza ich ilość w mleku matki aż o 30%‼️

Dioksyny powodują raka, zakłócają normalne funkcjonowanie hormonów i uszkadzają układ odpornościowy. Są wysoce toksyczne i stanowią jedną z przyczyn zaburzeń reprodukcyjnych, a także rozwojowych u kobiet i ich dzieci.

Badania natomiast wykazały, że CHLORELLA HAMUJE TRANSFER RTĘCI W CIELE MATKI I DIECIE DO PŁODU, może podnieść stężenie niektórych karotenów i immunoglobuliny w mleku rodzicielki!

Chlorella jest tak dobrym źródłem żelaza, że ​​kobiety, które regularnie codziennie od początku drugiego trymestru suplementują około 5 gramów, znacznie rzadziej cierpią na anemię pod koniec ciąży.

Zaletą regularnej suplementacji chlorellą, jest ZMNIEJSZONA CZĘSTOŚĆ WYSTĘPOWANIA OBJAWÓW WYSOKIEGO CIŚNIENIA KRWI WYWOŁANYCH PRZEZ CIĄŻĘ, takich jak białko w moczu, obrzęk dłoni, stóp i twarzy.

Kobiety, u których zdiagnozowano nadciśnienie wywołane ciążą, nie powinny mieć porodu poza szpitalem. Nawet w przypadku porodów w szpitalu anemia i podwyższone ciśnienie krwi mają znaczący wpływ na plan porodowy. Kobiety te prawdopodobnie będą potrzebowały dostępu dożylnego i ciągłego monitorowania płodu.

💫

CHLORELLA, JAKO ŚRODEK PRZECIW RAKOWI PIERSI

Uważa się, że rak piersi jest spowodowany czynnikami środowiskowymi, dietetycznymi, genetycznymi i/lub hormonalnymi.

Badanie wykazały, że np. amerykańskie kobiety mają 12% ryzyko zdiagnozowania raka piersi w swoim życiu. Narażenie na toksyny środowiskowe, takie jak metale ciężkie i dioksyny znajdujące się w jedzeniu, produktach kosmetycznych, chemii domowej, powietrzu i wodzie, MOGĄ ZOSTAĆ ZŁAGODZONE PRZEZ CHLORELLĘ, PONIEWAŻ WIĄŻE ONA I ELIMINUJE Z ORGANIZMU METALE CIĘŻKIE, takie jak ołów, rtęć, kadm oraz inne toksyny.

UWAGA: Nowotwory łatwiej rosną w zakwaszonym organizmie, gdzie tkanki i komórki nie są w stanie prawidłowo się naprawiać, ponieważ nie mają dostępu do alkalicznego środowiska i składników odżywczych, które są niezbędnych do tworzenia zdrowych komórek lub ich zastępowania.

Gdy u kobiety zostanie zdiagnozowany rak piersi, SUPLEMENTACJA BIO CHLORELLĄ WSPOMAGA DZIAŁANIE PRZECIWNOWOTWOROWE PIERSI, JAJNIKA, SKÓRY, PŁUC, OKRĘŻNICY, NEREK, ŻOŁĄDKA.

💫

CZY MOŻNA PODAWAĆ BIO CHLORELLĘ DZIECIOM?

Należy zawsze mieć na uwadze, że dzieci ze względu na ich wzrost i rozwój, mają bardzo wysokie zapotrzebowanie na cenne składniki pokarmowe.

Chlorella zatem uzupełnia tradycyjną i coraz częściej ubogą zdrowotnie dietę.

Stanowi solidne wsparcie dla młodego organizmu przy pozbywaniu się szkodliwych substancji z ustroju, które gromadzą się głównie z powodu KONSUMPCJI WYSOKO PRZETWORZONEGO, HYBRYDYZOWANEGO, NIEEKOLOGICZNEGO I TRAKTOWANEGO TOKSYCZNĄ CHEMIĄ LUDZKIEGO POKARMU, co staje się w obecnych czasach niestety coraz częściej normą.

Starszym dzieciom można podawać tabletki, a młodszym je rozgnieść i np. zmieszać z jedzeniem.

Jeśli niemowlęta i małe dzieci od małego będą przyzwyczajane do smaku alg, bez problemu wyciągną rączkę po smaczną, zieloną pastylkę.









GABINET TERAPII NATURALNYCH RADOŚĆ ŻYCIA JOLANTA ZOFIA GOLIS
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego