Menu główne:
Co sprawia, że chlorella sprawia, że jest tak niezwykła dla ludzkiego zdrowia?
Chlorella usuwa z organizmu metale ciężkie. Słynie z niezwykłej umiejętności utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej organizmu, silnego działania antyoksydacyjnego, przywrócenia korzystnej flory jelitowej, oczyszczania zwłaszcza wątroby, co może przyśpieszyć jej odtrucie i regenerację! Spożywanie chlorelli pomaga efektywnie wiązać metale ciężkie, toksyny, alkohol, pestycydy, chemikalia znajdujące się w przewodzie pokarmowym i jelicie do swojej ściany komórkowej, a następnie wydalać poza ustrój, ograniczając ich wchłanianie. Ta niezwykła alga zmniejsza tym samym rozwój szkodliwych bakterii jelitowych i jest nieoceniona w przypadku powtarzających się zaparć, wzdęć, gazów, zatruć pokarmowych oraz zapalenia błony śluzowej jelit. Chlorella ma ponadto znaczący wpływ na wrzodziejące zapalenie jelita grubego czyli stan zapalny, który obejmuje owrzodzenie błony śluzowej jelita grubego i odbytnicy. Chlorella wspiera prawidłową pracę układu krwionośnego, odpornościowego i nerwowego. Dzięki jej właściwościom wyostrzają się zdolności poznawcze, dlatego jest np. zalecana studentom w trakcie sesji. Posiada moc zwiększenia produkcji białych krwinek odpowiedzialnych za walkę z bakteriami i wirusami. Bardzo korzystnie wpływa na układ odpornościowy człowieka, ponieważ ma właściwości antybakteryjne, a zatem przyspiesza gojenie się ran, wspomaga trawienie i dolegliwości ze strony układu pokarmowego oraz obniża poziom złego cholesterolu we krwi.
Dotychczas przeprowadzone badania kliniczne sugerują, że codzienna suplementacja chlorellą może przyczyniać się do poprawy profilu lipidowego krwi, lepszej kontroli glikemii oraz zmniejszenia markerów stanu zapalnego i stresu oksydacyjnego. Jest szczególnie ceniona w przypadku cukrzycy, hipoglikemii i depresji maniakalnej.
Chlorella jest bogatym żródłem:
białka
wapnia
magnezu
fosforu
potasu
fenyloalaniny
waliny
izoleucyny
argininy
glicyny
tryptofanu
inozytolu
cysteiny
niacyny
tiaminy
ryboflawiny
manganu
miedzi
biotyny
treoniny
tyrozyny
seryny
lizyny
metioniny
proliny
soli mineralnych
aminokwasów
kwasu glutaminowego
kwasu asparaginowego
kwasu pantotenowego
kwasu foliowego
jodu
leucyny
alaniny
sodu
cynku
witaminy B12, B6, A, C, E
luteiny
żelaza
CHLOROFIL USPRAWNIA FUNKCJONOWANIE ORGANIZMU I STANOWI WSPARCIE :
- łagodzeniu bólu
- hamowaniu wzrostu guzów
- regulacji pH organizmu
- wyłapywaniu wolnych rodników
- wydłużeniu cyklu życia komórek i spowolnieniu starzenia się organizmu
- wyciszaniu podrażnień skóry, gojeniu się ran i regeneracji ciała
- zwiększeniu wydolności organizmu i serca
- wyrównaniu ciśnienia tętniczego krwi, pobudzeniu jej produkcji i zwiększeniu liczby czerwonych krwinek
- wiązaniu zapachów ciała - potliwości, nieświeżego oddechu
- zwiększaniu życiowej energii i odporności
- wspomaganiu walki z wirusami i bakteriami
- oczyszczaniu wątroby i jelit
- regulacji perystaltyki jelit i odbudowie uszkodzonej flory bakteryjnej w jelitach
- ochronie przed toksynami, a następnie usuwaniu ich przez jelita
- usprawnieniu trawienia, zapobieganiu wzdęciom i dolegliwościom żołądkowym
- wydalaniu szkodliwych związków chemicznych, pochodzących np. z dymu papierosowego, dzięki czemu skutecznie eliminuje część uszkodzeń DNA, które powodują substancje kancerogenne
- pobudzeniu produkcji mleka podczas laktacji
- stymulowaniu wydzielania hormonów u kobiet
- stabilizowaniu nieregularnych cykli miesiączki
UWAGA: W badaniu z udziałem 44 młodych kobiet z pierwotnym zespołem bolesnego miesiączkowania odnotowano, iż 8-tygodniowa dzienna suplementacja chlorellą w ilości 1,5 g (zaledwie 3,5 tabletki chlorelli Vita Cell) zmniejszyła nasilenie i czas trwania bólu miesiączkowego oraz pozostałe objawy ogólnoustrojowe, takie jak: zmęczenie, bóle głowy, nudności, wymioty, brak energii. A także poprawiła stężenie prostaglandyn w surowicy krwi oraz markerów stanu zapalnego i stresu oksydacyjnego!
Chlorofil jest całkowicie naturalnym, a jednak niezwykle silnym związkiem przeciwzapalnym, który także może ŁAGODZIĆ PRZEWLEKŁE BÓLE STAWÓW.
Będzie zatem uzupełnieniem terapii artretyzmu, chronicznego zapalenia trzustki lub zapalenia zatok.
Osoby cierpiące na nadwagę powinny zdecydowanie zwiększyć udział chlorofilu w diecie, ponieważ:
- OCZYSZCZA UKŁAD POKARMOWY
- POBUDZA ROZWÓJ PRAWIDŁOWEJ FLORY BAKTERYJNEJ ORAZ PRAWIDŁOWĄ PERYSTALTYKĘ JELIT
Dodatkowo zmniejsza apetyt i pozwala zachować uczucie sytości na dłużej.
Chlorofil zawarty w bio chlorelli także bardzo skutecznie ŁAGODZI I USPAKAJA UKŁAD NERWOWY, REDUKUJĄC SZKODLIWE STRESORY DZIAŁAJĄCE NA ORGANIZM CZŁOWIEKA.
Całościowy korzystny wpływ chlorofilu na ludzkie ciało sprawia, że jest on doskonałym sprzymierzeńcem w walce z:
- nadciśnieniem
- nadmiarowymi kilogramami
- przewlekłym zmęczeniem
... czyli dolegliwościami, które dotykają większość ludzi w obecnych czasach.
CHLORELLA JEST BOGATYM ŹRÓDŁEM:
białka
wapnia
magnezu
fosforu
potasu
fenyloalaniny
waliny
izoleucyny
argininy
glicyny
tryptofanu
inozytolu
cysteiny
niacyny
tiaminy
ryboflawiny
manganu
miedzi
biotyny
treoniny
tyrozyny
seryny
lizyny
metioniny
proliny
soli mineralnych
aminokwasów
kwasu glutaminowego
kwasu asparaginowego
kwasu pantotenowego
kwasu foliowego
jodu
leucyny
alaniny
sodu
cynku
witaminy B12, B6, A, C, E
luteiny
żelaza
Oprócz tego chlorella zawiera:
Kwasy linolowy i α-linolenowy, które mają duże znaczenie w procesach zapalnych oraz wspierają zdrowy wygląd skóry. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe, jakimi są kwasy tłuszczowe omega-3, dlatego jest bardzo wartościowa dla układu nerwowego. Związki fenolowe, m.in.: kwas chlorogenowy, kwas cynamonowy, kwas p-kumarowy, galusan epigalokatechiny, apigenina, kaempferol. Zeaksantyny, α-karoten i β-karoten, które działają antyoksydacyjnie na organizm!Beta-karoten wzmacnia wzrok i neutralizuje uszkodzenia skóry powstałe na skutek promieniowania ultrafioletowego.
Coraz więcej badań wskazuje dowody na to, że bioaktywne związki i ekstrakty pochodzące z chlorelli mogą poprawiać neurotransmisję cholinergiczną, status antyoksydacyjny i zapobiegać upośledzeniu pamięci, jak również uszkodzeniu neuronów w mózgu u pacjentów z chorobą Alzheimera!
Jak się okazuje, niektóre składniki chemiczne zawarte w chlorelli, takie jak:
- karotenoidy
- kwasy fenolowe
- flawonoidy
- sterole
- długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3
... wykazują obiecujące właściwości neuroprotekcyjne, przeciwutleniające, antycholinesterazowe i anty-ß-amyloidowe, istotne w wspomaganiu leczenia w wyżej wymienionej chorobie Alzheimera.
Czy chlorella jest przeznaczona dla kobiet w ciąży?
Ponieważ jest cennym i naturalnym uzupełnieniem diety przyszłej mamy.
Dzięki wysokiej zawartości kwasu foliowego, witaminy B12 oraz żelaza, może pomóc zapobiegać anemii w ciąży. Składniki zawarte w chlorelli oczyszczają organizm matki i dziecka, a także wiążą uaktywnione toksyny, aby wydalić je poza ustrój. W związku z tym, że chlorella wspomaga eliminację metali ciężkich i innych toksycznych substancji, zalecana jest detoksykacja organizmu zarówno przyszłego ojca, jak i matki, ponieważ istnieją dowody na to, że dziecko w łonie kobiety wchłania toksyny z jej krwi.
Poprzez przeprowadzone badania zostało stwierdzone, że KREW PĘPOWINOWA NOWORODKA ZAWIERA ŚLADY AŻ 200 TOKSYN ŚRODOWISKOWYCH!
Dlatego przygotowując się do roli rodzica, należy na poważnie wprowadzić zmiany stylu życia i odżywiania, na co najmniej kilka miesięcy przed poczęciem. Badania udowadniają, że suplementacja i oczyszczanie organizmu chlorellą, jest w stanie spowodować redukcję toksycznego obciążenia, które ma wpływ na środowisko organizmu, dzięki czemu plemniki, komórki jajowe, łożysko i rozwijający się płód będą mogły dojrzewać w zdrowszym i czystszym ustroju.
Dzieje się tak dlatego, że CHLORELLA ZMNIEJSZA STĘŻENIE DIOKSYN CZYLI ZANIECZYSZCZEŃ ŚRODOWISKOWYCH PRZENOSZONYCH PRZEZ ŁOŻYSKO DO ROZWIJAJĄCEGO SIĘ PŁODU i także zmniejsza ich ilość w mleku matki aż o 30%
Dioksyny powodują raka, zakłócają normalne funkcjonowanie hormonów i uszkadzają układ odpornościowy. Są wysoce toksyczne i stanowią jedną z przyczyn zaburzeń reprodukcyjnych, a także rozwojowych u kobiet i ich dzieci.
Badania natomiast wykazały, że CHLORELLA HAMUJE TRANSFER RTĘCI W CIELE MATKI I DIECIE DO PŁODU, może podnieść stężenie niektórych karotenów i immunoglobuliny w mleku rodzicielki!
Chlorella jest tak dobrym źródłem żelaza, że kobiety, które regularnie codziennie od początku drugiego trymestru suplementują około 5 gramów, znacznie rzadziej cierpią na anemię pod koniec ciąży.
Zaletą regularnej suplementacji chlorellą, jest ZMNIEJSZONA CZĘSTOŚĆ WYSTĘPOWANIA OBJAWÓW WYSOKIEGO CIŚNIENIA KRWI WYWOŁANYCH PRZEZ CIĄŻĘ, takich jak białko w moczu, obrzęk dłoni, stóp i twarzy.
Kobiety, u których zdiagnozowano nadciśnienie wywołane ciążą, nie powinny mieć porodu poza szpitalem. Nawet w przypadku porodów w szpitalu anemia i podwyższone ciśnienie krwi mają znaczący wpływ na plan porodowy. Kobiety te prawdopodobnie będą potrzebowały dostępu dożylnego i ciągłego monitorowania płodu.
CHLORELLA, JAKO ŚRODEK PRZECIW RAKOWI PIERSI
Uważa się, że rak piersi jest spowodowany czynnikami środowiskowymi, dietetycznymi, genetycznymi i/lub hormonalnymi.
Badanie wykazały, że np. amerykańskie kobiety mają 12% ryzyko zdiagnozowania raka piersi w swoim życiu. Narażenie na toksyny środowiskowe, takie jak metale ciężkie i dioksyny znajdujące się w jedzeniu, produktach kosmetycznych, chemii domowej, powietrzu i wodzie, MOGĄ ZOSTAĆ ZŁAGODZONE PRZEZ CHLORELLĘ, PONIEWAŻ WIĄŻE ONA I ELIMINUJE Z ORGANIZMU METALE CIĘŻKIE, takie jak ołów, rtęć, kadm oraz inne toksyny.
UWAGA: Nowotwory łatwiej rosną w zakwaszonym organizmie, gdzie tkanki i komórki nie są w stanie prawidłowo się naprawiać, ponieważ nie mają dostępu do alkalicznego środowiska i składników odżywczych, które są niezbędnych do tworzenia zdrowych komórek lub ich zastępowania.
Gdy u kobiety zostanie zdiagnozowany rak piersi, SUPLEMENTACJA BIO CHLORELLĄ WSPOMAGA DZIAŁANIE PRZECIWNOWOTWOROWE PIERSI, JAJNIKA, SKÓRY, PŁUC, OKRĘŻNICY, NEREK, ŻOŁĄDKA.
CZY MOŻNA PODAWAĆ BIO CHLORELLĘ DZIECIOM?
Należy zawsze mieć na uwadze, że dzieci ze względu na ich wzrost i rozwój, mają bardzo wysokie zapotrzebowanie na cenne składniki pokarmowe.
Chlorella zatem uzupełnia tradycyjną i coraz częściej ubogą zdrowotnie dietę.
Stanowi solidne wsparcie dla młodego organizmu przy pozbywaniu się szkodliwych substancji z ustroju, które gromadzą się głównie z powodu KONSUMPCJI WYSOKO PRZETWORZONEGO, HYBRYDYZOWANEGO, NIEEKOLOGICZNEGO I TRAKTOWANEGO TOKSYCZNĄ CHEMIĄ LUDZKIEGO POKARMU, co staje się w obecnych czasach niestety coraz częściej normą.
Starszym dzieciom można podawać tabletki, a młodszym je rozgnieść i np. zmieszać z jedzeniem.
Jeśli niemowlęta i małe dzieci od małego będą przyzwyczajane do smaku alg, bez problemu wyciągną rączkę po smaczną, zieloną pastylkę.